Cum a devenit Ungaria un exemplu de redresare economică: încă un lucru pe care îl avem de învățat de la maghiari

de: Alexandru Puiu
18 08. 2021

În urma pandemiei și a îngropării economiei în cea mai mare parte a Europei, multe țări importante au început să facă eforturi semnificative pentru a se redresa. Din acest punct de vedere, Ungaria se pare că face cea mai bună treabă.

În Europa Centrală și de Est, spațiul CEE, Ungaria s-a descurcat exemplar din punct de vedere economic. Economia din țara lui Viktor Orban a înregistrat o creștere de 2,7% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu cele trei luni anterioare. La baza acestui progres s-a aflat industria maghiar, chiar dacă sectorul auto continuă să fie afectat de criza globală de cipuri, deficitul de semiconductori.

De la începutul anului, economiile din regiune au trecut la un nivel superior, în urma ridicării restricţiilor, după un an în care pandemia de coronavirus le-a afectat semnificativ, scrie Agerpres.

Ungaria, peste restul Europei, din punct de vedere economic

Dacă luăm ca referință performanța din trimestrul doi al Ungariei, este peste cele două procente înregistrate în Slovacia și 1,8 procente înregistrate în România, conform datelor preliminare ajunse online marți. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu cele trei luni anterioare.

În mod tradițional, cea mai mare economie din CEE este Polonia, dar săptămâna trecută și-a publicat datele aferente performanței economice și discutăm de 1,9% în trimestrul doi, cu mult sub cele 2,7 procente din Ungaria. Cehia arată cel mai rău, cu o creștere de doar 0,6%.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Şi Bulgaria a înregistrat, de la an la an, o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.

”Redeschiderea economiei a avut efecte benefice asupra tuturor sectoarelor economiei Ungariei. Dacă nu ar fi fost deficitul global de semiconductori care a forţat Audi şi Daimler să oprească producţia, avansul economiei ar fi fost chiar mai ridicat”, a apreciat Gergely Suppan, analist la Takarekbank în Budapesta.

Dincolo de părțile bune, însă, expansiunea economiei se adaugă presiunii asupra preţurilor în CEE, iar băncile centrale din Cehia şi Ungaria au început deja majorarea ratelor dobânzilor pentru a ţine inflaţia sub control.